Χάσαμε τις Κυριακές μας, ας μην θυσιάσουμε και την υγεία μας!

0
675

 Χάσαμε  τις Κυριακές μας, ας μην θυσιάσουμε και την υγεία μας! Αν θέλουμε να ξαναβρεθούμε σύντομα στο Γεντί Κουλέ, είναι απαραίτητο για μερικές μέρες  να μείνουμε σπίτι μας!

    Εμείς οι φίλαθλοι του ΟΦΗ αλλιώς φανταζόμασταν την πρώτη μας συμμετοχή στα play offs. Είμαι απόλυτα σίγουρος  ότι κάθε παιχνίδι στο Γεντί Κουλέ θα ήταν ένα γλέντι! Θα το ευχαριστιόμασταν όλοι! Ειδικά οι παίκτες θα απολάμβαναν περισσότερο απ’ όλους –και δικαίως- τους καρπούς των κόπων τους, τους κόπους μίας πολύ δύσκολης χρονιάς! Αδικία και για αυτούς αλλά και για μας. Αλλά λένε ότι όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια ο Θεός γελάει…

    Αντί λοιπόν σήμερα Σάββατο να ήμασταν στις κερκίδες και να απολαμβάναμε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα, είμαστε μαντρωμένοι μέσα στα σπίτια μας. Οι επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά, μόνο και μόνο για να μην συνωστιζόμαστε. Όλοι οι ειδικοί της υγείας σε συνδυασμό με τους αρμόδιους κρατικούς φορείς,  μας προτρέπουν να παραμείνουμε σπίτια μας. Γιατί πρέπει να μείνουμε σπίτι μας? Γιατί απλούστατα είναι η ασφαλέστερη μέθοδο πρόληψης. Μένουμε σπίτι μας λοιπόν και τηρούμε αυστηρά τους κανόνες ατομικής υγιεινής. Το τηρούμε όμως όλοι? Μένουμε όλοι μέσα στο σπίτι? Έχουμε καταλάβει όλοι την κρισιμότητα της κατάστασης? Αμφιβάλω… Έχω διαβάσει και ακούσει απίστευτα πράγματα αυτές τις μέρες. Μία ιστορία όμως ή καλύτερα μύθος, που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο, αντικατοπτρίζει κατά την γνώμη μου πλήρως τη  σοβαρότητα της κατάστασης. Τη γράφω έτσι ακριβώς όπως τη διάβασα:

       Ο μύθος μιλάει για ένα βασιλιά στην μακρινή Ινδία που ήταν καλός στο σκάκι και είχε τη συνήθεια να καλεί τους περαστικούς να παίξουνε παρτίδες. Μια μέρα προσκάλεσε ένα σοφό περαστικό, λέγοντας του ότι αν χάσει θα του χάριζε ό,τι του  ζητούσε. Ο σοφός του ζήτησε να πληρωθεί σε ρύζι με τον εξής τρόπο: δύο κόκκους ρύζι για το πρώτο τετράγωνο της σκακιέρας, τέσσερις για το δεύτερο, οχτώ για το τρίτο, και ούτω καθεξής, βάζοντας σε κάθε τετράγωνο της σκακιέρας δύο φορές τον αριθμό από κόκκους του γειτονικού τετραγώνου. Ο βασιλιάς δέχτηκε και έπαιξαν.

Ο περαστικός ήταν βιρτουόζος στο σκάκι, και προς έκπληξη όλων κέρδισε τον βασιλιά. Ο βασιλιάς ζήτησε να φέρουν ένα σακί με ρύζι για να πληρώσει τον περαστικό. Και άρχισε να βάζει τους κόκκους στη σκακιέρα. Όμως σύντομα κατάλαβε ότι ακόμα και η αμύθητη περιουσία του δεν αρκούσε για να πληρώσει τον περαστικό. Συνειδητοποίησε ότι όταν έφτανε στο εικοστό τετράγωνο θα χρειαζόταν περίπου 1 εκατομμύριο κόκκους ρυζιού, σ το τριακοστό 1 δισεκατομμύριο κόκκους, στο τεσσαρακοστό 1 τρισεκατομμύριο, και πάει λέγοντας. Για να πληρώσει τον περαστικό θα χρειαζόταν περίπου 1 τρισεκατομμύριο τόνους ρυζιού, δηλαδή περισσότερους τόνους από όσο ρύζι παράγει η Κίνα σε 7000 χρόνια, με βάση την περσινή της παραγωγή!

Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας; Ότι η εκθετική αύξηση είναι ύπουλο πράγμα. Το σκέφτεσαι λίγο και τα νούμερα φαίνονται μικρά. Αλλά τελικά είναι τεράστια. Μετά από λίγα μόλις βήματα έχει γίνει τόσο μεγάλη (η εκθετική αύξηση)  που δεν το χωράει ο νους σου. Ο αριθμός γίνεται τόσο εξωφρενικά μεγάλος που είναι μεγαλύτερος από τα μόρια του σύμπαντος.                                                                Η εξάπλωση του κοροναϊού είναι μια ύπουλη εκθετική αύξηση. Αρχίζει με 1 κρούσμα. Μετά από δύο-τρεις μέρες τα κρούσματα γίνονται 2. Μετά από άλλες δύο-τρεις μέρες γίνονται 4. Έχει περάσει μια βδομάδα και φαίνεται υπό έλεγχο. Έλα όμως που αν περάσουν άλλες δύο βδομάδες  τα κρούσματα θα γίνουν περίπου 1000, και αν περάσουν άλλες δύο-τρεις βδομάδες θα γίνουν πάνω από εκατό χιλιάδες!

Και το ακόμα πιο ύπουλο είναι το εξής. Όταν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 1000, ακόμα και εκείνη την μέρα να καθόμαστε όλοι σπίτι μας για 10 μέρες χωρίς καμιά ανθρώπινη επαφή, παρόλα αυτά τα κρούσματα θα γίνονταν αρκετές χιλιάδες. Μα πώς; Ο λόγος είναι ότι όταν τα 1000 έδειξαν συμπτώματα, είχαν ήδη μεταδώσει τον ιό σε άλλους.

Στην Ελλάδα (την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές) τα κρούσματα είναι περίπου 200. Αν καθόμαστε όλοι κλεισμένοι σπίτια μας, τότε σε ένα καλό σενάριο μετά από πέντε-έξι-εφτά μέρες τα κρούσματα θα έφταναν περίπου τα 1000 μεγαλώνοντας εκθετικά μέχρι τότε, ΑΛΛΑ μετά θα βλέπαμε τον αριθμό νέων κρουσμάτων να πέφτει, αν ΣΥΝΕΧΙΖΑΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ στα σπίτια μας. Μετά από ακόμα δύο-τρεις βδομάδες, δηλαδή σε ένα μήνα από τώρα ίσως και να είχαμε 0 καινούρια κρούσματα.

Γι’ αυτό πρέπει  όλος  ο κόσμος  να μείνει μέσα, εκτός αν η φύση της δουλειάς του ή ανωτέρα βία δεν το επιτρέπει.

Αν είσαι νέος και ωραίος, χωρίς συμπτώματα, πρέπει να μείνεις και εσύ σπίτι σου. Και να τη γλιτώσεις, με το να μην μείνεις μέσα συνεισφέρεις στην εξάπλωση του ιού, συνεισφέρεις να φτάσει και να σκοτώσει άλλους, ίσως τους γονείς σου, ίσως τους παππούδες σου. Αλλά και η πιθανότητα να πεθάνεις είναι μη τετριμμένη, και η πιθανότητα να ταλαιπωρηθείς πολύ ακόμα μεγαλύτερη.

Στέλνω πολλούς χαιρετισμούς από τον καναπέ μου σε εσάς στον καναπέ σας (ελπίζω!) και απέραντη ευγνωμοσύνη στους γιατρούς και τις νοσοκόμες που παλεύουν και μέχρι να παρέλθει αυτή η λαίλαπα θα συνεχίσουν να παλεύουν για τη ζωή όλων μας!

ΥΓ: Η εκπομπή των φιλάθλων του ΟΦΗ τη Δευτέρα, εκτάκτως  θα αλλάξει ώρα: από 10 με 12 που είναι κανονικά να γίνει το πρωϊ, θα γίνει 8 με 10 το βράδυ! Ο λόγος είναι η παρουσία -τουλάχιστον τηλεφωνική-  με τον καθηγητή πνευμονολογίας και Διευθυντή της πνευμονολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ κο Τζανάκη Νικόλαο και της διεθνούς φήμης αναισθησιολόγο του Γενικού Νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου κας Παπαντονάκη Σοφίας! Οι παραπάνω επιστήμονες όπως είναι λογικό, το πρωϊ δίνουν μάχη στα νοσοκομεία και είναι από εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη η επικοινωνία μαζί τους. Αυτό που μπορώ να πω προκαταβολικά, είναι ότι θα έχουμε απαντήσεις στο τι μέλλει γενέσθαι με τα του αθλητισμού γενικά, αλλά και συμβουλές για την καθημερινότητά μας!   Ραντεβού τη Δευτέρα στης 8 το βράδυ στο ofifans.com